Интервю на д-р Вандев за списание Amica

Какво е за вас хубавата усмивка?

Усмивката е хубава, когато е в хармония с лицето. Постига се с правилно подредени спрямо определени структури в лицево-челюстната област зъби. Не е задължително да бъдат искрящо бели, а да изглеждат естествено.

Имате ли „капризни“ пациенти?

Взискателните пациенти са изключителен стимул за един истински професионалист. Те изискват високо качество на работа, което води до постоянно усъвършенстване. Имам четиригодишна специализация по имплантология и регенеративна хирургия и следя всички трендове в специалността. В новата ни клиника в Пловдив работим с най-модерното поколение апаратура за рентгенова 2D и 3D диагностика. Използваме дигитален протокол на работа както в имплантологията чрез компютърно направляваната имплантантна хирургия, така и при естетичната дентална медицина. Предлагаме и Smile Design – иновативен метод, с който може да се види новата усмивка, преди да бъдат направени съответните корекции.

Ваш „специалитет“ са имплантите. Какво трябва да знаем за тях?

Успеваемостта при лечение с импланти е изключително висока. Тя е над 99% при правилно провеждане на подготовката и процедурата от страна на имплантолога, и при добра поддръжка след това от пациента. Най-често срещаните причини за неуспех на имплантното лечение са нелекувани заболявания в устната кухина като хроничен пародонтит и хроничен гингивит, също така инфекции по съседство и лоша орална хигиена. За алергии почти не можем да говорим, защото сплавите, които се използват, са възможно най-съвместими с човешкия организъм – титан и титанови сплави. В световен мащаб има много малък процент хора, алергични към тях. Сериозен проблем обикновено възниква, когато пациентът не се грижи правилно за имплантите. Задължение на имплантолога е да даде точни указания за поддържането им. В случай, че пациентът е с хронични гингивит и пародонтит, той трябва задължително да посещава имплантолога по предписание, за да се сведат до минимум рисковете за отпадане на имплант и провал на лечението.

Има ли възрастови ограничения при поставяне на импланти?

Да, може да говорим за минимална възраст. При поставянето на имплант, когато не е завършен костният растеж, има опасност от спиране на процеса и тази част да остане недоразвита. Горна възрастова граница няма, защото факторите не са свързани с броя години, а със заболяванията. Ако те са контролирани, лечението се провежда безпроблемно. В практиката ми имам осемдесетгодишен пациент с 12 импланта, който се наслаждава на качеството на живота благодарение на решението си да не носи протези.

В новата ви клиника има още един естетичен акцент. Разкажете за него…

Решихме да подходим към красотата комплексно и да предложим и естетични процедури на пациентите ни. Вярваме, че една усмивка не е завършена, ако няма нужната лицева естетика. Моята хирургична специалност ми дава необходимите знания и умения да извършвам не само орални, но и лицеви естетични корекции – цялостно моделиране на лицето и усмивката с филъри от най-висок клас – Juvederm и Revanesse. Клиниката ни разполага и с най-иновативните в световен мащаб апарати и лазери на Syneron Candela и Cocoon Мedical.

Как постигате естетическа мярка?

Съобразявам се с пропорциите. Не може на една много слаба жена да се направят много големи устни, защото ще се наруши хармонията на лицето. В него има пропорции, съобразени с числата на Фибоначи. Долната устна винаги трябва да е по-голяма от горната. Ако приемем горната за единица –долната трябва да е 1,6 в съотношение към горната.
Как се борите с желанието на пациентите за „завишени” обеми, които няма да изглеждат естествено?
Говоря с пациентите и се опитвам до поставя очакванията им в реална позиция. Най-големите разочарования възникват при липса на изчерпателна комуникация между лекар и пациент.